Platonisella saarekkeella lähestymme kauneutta, totuutta ja hyvyyttä antiikin filosofisen ja ritualistisen perinteen näkökulmasta. Otamme länsimaisen teatterin ja sivistyksen juuret henkilökohtaisen ja kulttuurisen emansipaation välineiksi.

 

TRIALOGI II

RUUMIS, MIELI JA HENKI

HELSINKI 23.-26.5.2017

Ruumis, mieli ja henki on kolmiosainen esitys, joka etsii yhteyttä kaupungin myyttiseen voimaan Helsingin Kalliossa. Osallistujat astuvat urbaaniin maisemaan tuhon jälkeen ja päästävät länsimaisen sivistyksen alkuvoimat poliksen kaduille. Mikä on ruumiin, mielen tai hengen osa politiikassa?

 

PLATONIN VALTIO

HELSINKI 24.-30.8.2017

Platonin Valtio-dialogin kirjoittamisesta on yli 2000 vuotta ja Suomen valtio on satavuotias, mutta filosofeilla ei vieläkään ole virkaa eduskunnassa. Platonin Valtio on Rakkauden mysteerit -teossarjan kolmas mysteerinäytelmä, jonka päämääränä on hyvä ja oikeudenmukainen valtio. Sen yleisö koostuu 21:stä protagonistista, jotka muodostavat hyvää yhteiskuntajärjestystä rakentavan viisauden rakastajien yhteisön.

Taiteella ja filosofialla pitäisi olla institutionaalinen rooli yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Ongelmia ei voi ratkoa talouspolitiikalla, ne täytyy kohdata empatian ja luovan ajattelun kautta. Platonin Valtio hakee teatterin paikkaa nykypoliksessa. Antiikissa teatteriin meneminen oli kansalaisvelvollisuus. Nykytaiteen kehykseen heitetty Valtio asettuu neuvottelemaan hyvyydestä mysteerinäytelmän muodossa, arvioiden samalla sen merkitystä nykypäivän todellisuudessa, jossa demokratiaa kyseenalaistetaan läpi puoluerajojen.

Haluamme tarjota kouriintuntuvia, henkilökohtaisia ja poliittisia ratkaisuja siihen kriisitilanteeseen, jonka kourissa kansalaiset ympäristöhuolen ja jälkikolonialismin aikakaudella elävät. Ehdotamme valtiota, jonka lähtökohtana on hyvyys; valtio, jonka ensimmäinen prioriteetti on olla hyvä, sen sijaan että se olisi tuottava tai suojattu.

 

TAUSTA

PLATONIN LUOLA oli kuusipäiväinen mysteerinäytelmä kahdeksalle protagonistille, kolmelle jumalalle ja kuorolle. Jumalat – Afrodite, Apollon ja Dionysos – johdattavat protagonisteja rakkauden mysteerien äärelle. Kahdeksan protagonistia ovat viikon mittaiseen prosessiin sitoutuneita yleisön jäseniä, jotka matkaavat kohti totuutta. Kuoro – muu yleisö – voi saapua luolaan seuraamaan protagonistien matkaa milloin tahansa ensimmäisen viiden päivän aikana. Teos huipentuu ritualistisiin juhliin, jotka ovat avoimet vain protagonisteille.

Protagonistien matka rakentuu neljästä näytöksestä, joista kolme ensimmäistä ovat henkilökohtaisia kohtaamisia jumalten kanssa. Ensimmäinen näytöksessä, Afroditen Varjoissa, protagonisti tekee valinnan. Toisessa näytöksessä, Dionysoksen Varjoissa, hän rakentaa portin. Kolmannessa näytöksessä, Apollonin Varjoissa, hän harjoittelee todelliseksi tulemista. Neljännessä näytöksessä, Luolassa, protagonistien yhteisö kerääntyy yhteen, vapauttaa tosiminänsä ja juhlii rakkauden voittoa.

Dome of Visions on futuristi ja arkkitehti Buckminster Fullerin ideoihin pohjautuva väliaikainen kulttuuritila, jonka kautta kokeillaan ja kehitetään uusia kestäviä mahdollisuuksia luoda kaupunkikulttuuria ilmastonmuutoksen aikakaudella.

 

TRIALOGI I - APOLLON, HERMES JA DIONYSOS oli taidenäyttely, jossa kolme arkkityyppistä voimaa kävivät dialogia Galleria Oksasenkatu 11:ssä Helsingissä 2015.

Kuva: Visa Knuuttila

 

PLATONIN PIDOT oli kahdeksanpäiväinen mysteerinäytelmä, joka sai ensi-iltansa Teoreettisen teatterin konferenssissa New Yorkissa vuonna 2013.

_MG_1749 bw.jpg

Kuva: Visa Knuuttila


Työryhmä: Maria Oiva, Jani-Petteri Olkkonen, Tuomas Laitinen ja Visa Knuuttila