Vuonna 2001 perustettu Todellisuuden tutkimuskeskus (TTK) on esitystaiteellisten seikkailijoiden kollektiivi. Yhteinen pyrkimyksemme on havainnoida, kyseenalaistaa ja uudistaa todellisuutta tekemällä esityksiä.


Esitykset ovat sekä tutkimuksemme pääasiallinen väline että sen hedelmä; tuotamme vuosittain useita produktioita, jotka laajentavat ja rikkovat paitsi vallitsevaa todellisuuskäsitystä myös esitystaiteen rajoja ja määritelmiä. Suurin osa esityksistä tapahtuu perinteisten esitystilojen ulkopuolella: kadulla, metsässä, gallerioissa, festivaaleilla, työpaikoilla ja ihmisten kodeissa. Näin poikkeukselliset olosuhteet vaativat poikkeuksellista huolenpitoa katsojasta ja vuosien myötä meistä on tullut yleisötyön erityisosaajia. Katsoja ja hänen kokemuksensa ovat huomiomme keskipisteessä. Siksi yleisöämme voi useimmiten kutsua pikemminkin kokijoiksi tai aktiivisiksi tekijöiksi.

Suomessa 2000-luvulla esitystaiteeksi nimetty taiteenala sijaitsee teatterin ja performanssitaiteen välimaastossa. Esitystaide on kytköksissä myös kulttuurin yleiseen esityksellistymiseen - nykyisin esitystaide kiinnostaa taiteilijoiden lisäksi mm. erilaisia palvelun tarjoajia kuten tapahtumatuottajia, konsultteja, opettajia, digitaalisten palvelujen kehittäjiä, terveydenhuollon ja hoivatyön ammattilaisia sekä mainos- ja peliteollisuutta.

Todellisuuden tutkimuskeskus on kuluneiden 15 vuoden aikana ollut mukana vakiinnuttamassa esitystaidetta suomalaiseen kulttuuriin ja toteuttanut noin sata esitysprojektia. Esitysten lisäksi olemme järjestäneet työpajoja, koulutuksia, seminaareja, tapahtumia ja häiriöitä, luoneet mm. taiteellispedagogisen metodin, mysteerikoulun, vankilaresidenssin, taidevarkauksia ja urbaaneja rituaaleja. Olemme olleet mukana pitkissä kansainvälisissä hankkeissa ja esityksemme ovat vierailleet ulkomailla. Esitys-lehti käynnisti julkaisutoimintamme vuonna 2007, jonka jälkeen olemme kustantaneet myös useita kirjoja. Viimeisin tulokas on englanninkielinen nettilehti ICE HOLE – the Live Art Journal.

Todellisuuden tutkimuskeskus ei siis ole teatteri, vaikka monet jäsenistämme ovat teatterialalta ja tuotamme myös nykyteatteriesityksiä. Me olemme joukko keskenään erimielisiä esittävän taiteen ammattilaisia – ohjaajia, näyttelijöitä, koreografeja, valosuunnittelijoita, muusikoita, pelisuunnittelijoita, rituaalitaiteilijoita, kulttuuripedagogeja. Todellisuuden tutkimuskeskus ei ole myöskään salaseura. Joka syksy kuka tahansa todellisuuden taiteellisesta tutkimisesta kiinnostunut voi hakea jäseneksi. Tällä hetkellä meitä on 40. Jäsenten lisäksi produktioihimme osallistuu vuosittain 15–50 vierailijaa taiteen ja tieteen eri aloilta.

Jo viidentoista vuoden ajan Todellisuuden tutkimuskeskus on pysynyt pari askelta muita edellä ja olemme sitä yhä. Tämän takia esityksemme saattavat ensialkuun vaikuttaa oudoilta eikä meistä puhuta paljon. Mutta kun jokin tekotapa muuttuu trendikkääksi, on enemmän kuin todennäköistä että joku meistä on jo kokeillut sitä ja esittänyt siitä näkemyksiä. Todellisuuden tutkimuskeskus edustaa suomalaisen esittävän taiteen avantgardea kirjaimellisesti: me olemme nykyajan tutkimusmatkailijoita ja tulevaisuuden etuvartioasema.

 


TUTKIMUSSAAREKKEET 2016 – 2017

Todellisuuden tutkimuskeskus on uudistanut toimintamallinsa. Vuosina 2016-2017 ydintoiminta tapahtuu saarekkeissa. Todellisuuden tutkimuskeskuksen jäsenet ja mukaan kutsutut taiteilijat ja asiantuntijat muodostavat viisi työryhmää, saareketta, joilla kullakin on oma tutkimuskohteensa, työskentelytapansa ja esitysmuotonsa. Saarekkeet ovat:

 
 

HALLITUS 2017

Maria Oiva (hallituksen puheenjohtaja) / Louna-Tuuli Luukka / Titta Halinen / Eki Vuori


MEMBERS

Aittamaa Essi (producer) / Condit Outi (actor, performance artist) Eerola Talvikki (drama instructor, performance artist) / Elo  Julius (director, performance artist) / Haataja Henri (producer) / Halinen Titta (dramaturg) / Hammarberg Johanna (artist) / Hannula  Saara (performance maker and researcher) / Hosiasluoma Niina (actor) / Härkönen Ville (actor) / Häkkinen Anna Maria (dance artist, choreograph) / Johnsson Jussi (actor) / Jussilainen Anna (dance artist, teacher and cultural scholar) / Kontula Lauri (actor) / Koskinen Pekko (game designer) / Laitinen Tuomas (director, performance artist) / Lappi Ari-Pekka (reality game designer, solution architect) / Lindstedt Iida-Maaria (actor) / Luukka Louna-Tuuli (drama instructor) / Mertanen Minja (dance artist) / Mäkelä Pasi (butodancer, musician) / Mustonen Maija (dance artist) / Numminen Katariina (director, dramaturg) / Nuutinen Maria (performance artist, environmental scholar) / Oiva Maria (director, performance artist) / Oiva Timo (musician) / Partanen Jarkko (choreograph, dance artist) / Pellinen Janne (performance artist, lawyer) / Pitkänen Pekka (light designer) / Porkola Pilvi (director, performance artist) / Priha Linda (dance artist) / Saarakkala Janne (director) / Santavuori Risto (cultural pedagogue) / Silvennoinen  Tommi (director) / Taipale Petri (director, performance artist) / Torvinen Timo (actor, drama instructor, theater technician) / Tuomisto Tuire (actor) / Van Den Berg Kolina (actor) / Vuori Eero-Tapio (director, ritual artist) / Wikström Jonna (performance artist, drama instructor)


YHTEISTYÖKUMPPANIT

Yhteistyö ja verkostot ovat taiteellisen toimintamme ja tutkimuksemme edellytys. Viimeisen kahden vuoden aikana keskeisiin yhteistyökumppaneihimme lukeutuvat:

Esitystaiteen keskusEsitystaiteen seura / Oblivia / Toisissa Tiloissa / Teatteri Quo Vadis / Presentaatio / Totem-teatteri / Circus Maximus / New Performance Turku / Arja Tiili Co / Mad House ystävät ry / Ehkä-tuotanto / TINFO / IETM / In Touch–verkosto / Ainoa Graphic Design / Goldsmiths University of London / Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu / MAU markkinointitoimisto / Tampereen Työväen Teatteri / Teatterikeskus / Planet Suvilahti / Oranssi ry / Kuustie&Sorri Oy / Diakonissalaitos / Myymälä2 / Universum / Vårscenefest 2016 / Helsinki Human Rights–säätiö / Setlementti Louhela ry / Unikat Verlag (Saksa) / Invisible Playground (Saksa)