TTK:n vuoden 2018 pääohjelmisto on nyt julkistettu!

Comment

TTK:n vuoden 2018 pääohjelmisto on nyt julkistettu!

Todellisuuden tutkimuskeskuksen vuoden 2018 pääohjelmistossa nähdään Tuire Tuomiston ohjaama SHAWARMA – Pahan koreografia sekä Louna-Tuuli Luukan ja Heidi Kestin Tuho-osasto. Janne Saarakkala kertoo: ”Valitsin vuoden 2018 pääohjelmistoon sellaisia jäseniä tekijöiksi, joiden töitä ei ole nähty ohjelmistossa pitkään aikaan tai ei ollenkaan. Teemaa en etukäteen määritellyt, mutta sellainen löytyi. Luukan ja Tuomiston teoksia yhdistää ajatus siitä, miten päästäisiin pahasta.

Tuire Tuomiston Shawarma on koreografia meistä, jotka seisoskelemme vähän sivummalla. Meistä harmittomista lampaista, jotka hiljaisesti hyväksymme sen, että seinän takana, naapurissa, lapsi huutaa kauhusta ja että yksinäinen hautaa itsensä postiluukusta tulvivien mainosten alle. Meistä, jotka elämme rakkaudettomissa liitoissamme läpi elämän. Meistä, jotka olemme velvollisuudentuntoisia, kuuliaisia ja kurinalaisia. Sivustakatsojia. Shawarman esitykset nähdään Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468:ssa 5.-13.5.2018.

Luukan ja Kestin Tuho-osasto on paikka, johon voi tuoda tuhottavaksi esineen, josta haluaa hankkiutua eroon erityisellä tavalla. Kyseessä on installaatio ja kokemuksellinen esitys, joka on inspiroitunut halusta rikkoa tavaroita. Ei-toivottu tavara on sekä konkreettinen että sentimentaalinen lasti. Tuho-osaston tarkoituksena ei ole tuottaa hyvää mieltä uudelleenkäyttämällä tarpeetonta roinaa, vaan kanavoida pahaa mieltä, ahdistusta, ärsytystä tai muita raskauttavia tunteita mahdollisesti puhdistaviksi tai ilahduttaviksi taide-elämyksiksi. Tuho-osasto koettavana Tiketti Galleriassa 7.-22.9.2018. 

DSC-0480.jpg

Comment

Juuri julkaistua: Utopiakonsultin käsikirja

Comment

Juuri julkaistua: Utopiakonsultin käsikirja

Tiistaina 30.1.2018 julkaistu Utopiakonsultin käsikirja esittelee Todellisuuden tutkimuskeskuksessa kehitetyn taideteoksen ja palvelumuodon, Utopiakonsultaation. Utopiakonsultaatio on esitystaiteen traditiosta syntynyttä osallistavaa esitystaidetta, joka tapahtuu keskellä katsojan omaa arkea. Utopiakonsultaation tarkoituksena on purkaa arkea rajoittavia totunnaisia ajattelu- ja toimintatapoja sekä löytää reittejä sellaiseen, mikä näyttäytyy mahdottomana. Nyt julkaistava Utopiakonsultin käsikirja kertoo, miten utopiakonsultaatio tapahtuu ja millaiseen taideajatteluun se perustuu. Yksityiskohtaiset kuvaukset ohjaavat utopiakonsultaation soveltamiseen niin yksilöllisenä palveluna kuin ryhmien ohjauksessa tai yritys- ja yhteisövalmennuksessa. Utopiakonsultin käsikirjan ovat kirjoittaneet Talvikki Eerola ja Risto Santavuori.

Utopiakonsultin käsikirja on tilattavissa täältä: https://holvi.com/shop/todellisuus/section/kirjat/

Comment

Jäsenesittelyssä Talvikki Eerola ja Risto Santavuori, UTOPIAKONSULTIN KÄSIKIRJAN kirjoittajat

Comment

Jäsenesittelyssä Talvikki Eerola ja Risto Santavuori, UTOPIAKONSULTIN KÄSIKIRJAN kirjoittajat

Talvikki Eerola on näyttelijä, tanssija ja muusikko. Koulutukseltaan hän on teatteri-ilmaisun ohjaaja. Eerola on toiminut monissa vapaan kentän ammattiryhmissä sekä toteuttanut omia tuotantoja. Näyttelijänä hänet on nähty laitosteattereissa, majakkalaivassa, tanssiteoksissa, elokuvissa, kuunnelmissa, no-teatteri- ja pekingoopperaesityksissä. Vuosina 2016-2017 Eerola oli näyttelijäkiinnityksellä Kajaanin kaupunginteatterissa. Näyttelijäntyön lisäksi Eerola on säveltänyt teatteriesityksiin musiikkia, opettanut esitystaidetta ja ohjannut kaupunkitaideprojekteja. 

Todellisuuden tutkimuskeskuksen jäseneksi Eerola liittyi vuonna 2012. Hän on työskennellyt mm. teoksissa Lasten valta (2012-), Rmeo & Ulia (2014) ja Työ 4.0 – tulevaisuuden työn lanseeraustilaisuus (2016). Viimeiset viisi vuotta hän on kiertänyt pääkaupunkiseudun hoitolaitoksissa TTK:n esityksellä Utopiakonsultaatio, joka tapahtuu yhdelle katsojalle kerrallaan laitosten asukkaiden omissa kodeissa. Tällä hetkellä työn alla on Lasten valta -projekti yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa, joka on ollut tiivis yhteistyötaho myös Utopiakonsultaationtoteuttamisessa.

”Todellisuuden tutkimuskeskuksessa on mahdollista nähdä toisin, tehdä toisin, kääntää nurin, kyseenalaistaa ja katsoa takaperin. Tämän joukkion kanssa olen saanut tutkia arjen, läsnäolevan ja tapahtuvan elämän ilmiöitä esityksillä, kyseenalaistaa mitä esitys on, miten ja missä se oikeastaan tapahtuu, ja ennenkaikkea kuka esityksessä katsoo ja ketä. Olen saanut seikkailla arjessa ja kysyä ihmisten kanssa sitä, mitä todellisuus on ja millaista todellisuutta voimme ja haluamme rakentaa. Miten voimme olla toisin, nähdä toisin ja kokea toisin. Tärkeintä taiteilijana minulla on toisen kuuleminen ja sen näkeminen, mitä ympärillä tapahtuu ja minkä asioiden tulisi tulla näkyviin ja kuuluviin. Haluan luoda ihmisten kanssa jonkun hetkellisen yhteisen todellisuuden, jossa kaikki on mahdollista.”

TTK:n jäsenyyden ohella Eerola perusti vuonna 2012 eri alojen taiteilijoista koostuvan musiikkikokoonpanon Katujen Elävöittäjät, joka toteuttaa kaupunkitilassa tapahtuvia osallistavia esityksiä. Hän toimii aktiivisesti Klovnit ilman rajoja ry:ssä ja työskenteli syksyllä 2017 mm. pakolaisleireillä Kreikassa. Samana vuonna hän oli mukana perustamassa fyysisen teatterin ryhmää Matchbox Company. Tämän lisäksi hän sanoittaa, säveltää, soittaa pianoa ja laulaa Talvikki & Kemppi -yhtyeessä sekä esiintyy Kulttuuriosuuskunta Kokemon yrityskoulutuspäivillä eri puolilla Suomea. 

talvikki_kasvokuva1.jpg

Risto Santavuori (s.1954) on kirjoittaja, jolle todellisuus näyttäytyy aikaan haihtuvien merkityspilvien tanssillisina muunnelmina. Maailmaan sijoittuminen on hänelle pedagoginen projekti, johon taide antaa käteen sopivia välineitä. Santavuori on ollut tekemässä monia tällaisia konsepteiksi taipuvia esityksiä Todellisuuden tutkimuskeskuksessa, ja jotkut niistä on julkaistu myös menetelmäoppaina kuten Lasten valta (2014) ja Utopiakonsultin käsikirja (2017). Santavuoren viimeisin esitys, kuolemasuhdetta tutkiva Kuolemisen taito (Höyhentämö, 2016), teki hänestä todeksi sen, miten taide voi vapauttaa elämään. Siksi Santavuori jatkaa tajunnallisten ja taidelähtöisten menetelmien muuntelemista olemisen malleiksi. Parhaillaan hänellä on työn alla Mentaalitalkoot-työyhteisövalmennusprojekti Helsingin sotejohtajille. Siinä kehitetään intuitiivisia ja kokemuksellisia työkaluja tehokkuuspaineistettuun työelämään sekä tehdään unen ja esityksen logiikalla näkyväksi tuleva työntekijä, ihminen. 

TTK on ollut innostava taiteen koulu. Katsojana haltioiduin siitä, miten paljon tietoa vapautuu, kun todellisuuden kappaleita puristetaan esitykseksi. Jäsenyys TTK:ssa on sitten kuljettanut kauas taiteen rajoille, opettanut esityksellistä katsetta ja ajattelua, antanut hengittää yhdessä tekemisen kauneutta. Tulin Todellisuuden tutkimuskeskukseen alunperin esiintymään Tyhjäntoimittaja-esitykseen vuonna 2012. Tyhjäntoimittajan saattoi tilata olemaan tekemättä mitään.”

RS2017.jpg

Comment

Janne Saarakkalasta Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteellinen johtaja

Comment

Janne Saarakkalasta Todellisuuden tutkimuskeskuksen taiteellinen johtaja

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja esiintyjä Janne Saarakkala (s. 1972) on valittu TTK:n taiteelliseksi johtajaksi vuosiksi 2018-2019. Saarakkala valmistui ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta 1997, jonka jälkeen hän on työskennellyt vapaissa ryhmissä, laitosteattereissa, independent-produktioissa ja Radioteatterissa. Saarakkala on utelias ja monialainen taiteilija, joka on urallaan jämähtänyt vain yhteen asiaan, Todellisuuden tutkimuskeskukseen, jota hän oli mukana perustamassa vuonna 2001. Saarakkalan mielestä TTK on tehnyt hänestä esitystaiteilijan; immersiivisten esitysten, kansainvälisen yhteistyön ja journalismin ammattilaisen.

”Olen utelias ihminen. Siksi olen Todellisuuden tutkimuskeskuksen jäsen. TTK:ssa uteliaisuus on lähtökohta, sekä todellisuutta että siitä tehtäviä esityksiä kohtaan. Toinen tärkeä lähtökohta on rohkeus. Rohkeus astua pimeään, mennä sinne minne kukaan muu ei ole vielä mennyt. Parasta meidän esityksissä on taito viedä katsoja eri todellisuuksien äärelle niin, että elämä tuntuu katsojana tai kokijana yhtäkkiä olevan täynnä mahdollisuuksia, ja että elämä on ehdottomasti elämisen arvoinen. Toisinaan on arvokasta myös se, että esitys ravistelee todellisuuskäsitystä; vie ymmärryksen, konventioiden, normien rajoille - tai ylittää ne. Visiomme mukaan taide muuttaa lopulta todellisuuden. Sen lisäksi koen todellisuuden tutkimisen tähdelliseksi ajassa, jossa kirjailija Yuval Noah Hararin sanoin on entistä vaikeampaa mutta sitäkin tärkeämpää erottaa todellisuus fiktiosta.”

Työtaustaa Todellisuuden tutkimuskeskuksessa:

Vuosina 2003-2012 Saarakkala ohjasi Suomi-projekti -nimisen dokumenttiteatteriesityssarjan puitteissa viisi esitystä viiden eri teatterin kanssa viidellä eri paikkakunnalla; 2005-2011 hän työskenteli kansainvälisessä esitystaideprojektissa @work Network, jossa TTK oli osatuottajana; 2007-2017 Esitys-lehden toimituskunnan jäsenenä ja joissakin numeroissa myös päätoimittajana. Vuoden 2007 Saarakkala toimi tohtori Pilvi Porkolan kanssa tutkimusvastaavana hankkeessa, joka tutki poliittisen esityksen mahdollisuutta aiheesta työ. Tutkimus jatkui vuosina 2016-2017 Työsaareke-nimisessä työryhmässä. Tämän lisäksi Saarakkala on toiminut TTK:n hallituksen puheenjohtajana vuosina 2003-2006 ja 2015-2016.

Tärkeimmät teokset Todellisuuden tutkimuskeskuksessa:

Puhuva pää (2001-), Dreaming (2005), Helsinki by Night (2006), Lumo I - esitys uudesta työstä (2007), Lumo II - esitys uudesta työläisestä (2007), Työ 4.0 - tulevaisuuden työn lanseeraustilaisuus (2016), Työ 5.0 - LEIPÄ (2017)

Muuta:

Riihimäen Teatterin taiteellinen johtaja 2015-

Työväen Näyttämöiden Liiton Nuori Näyttämö -hankkeen kummineuvoston puheenjohtaja 2011-

Valtion Näyttämötaidetoimikunnan jäsen 2010-2014

Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjaaja 2009-2011

Suomen Teatteriohjaajien Liiton hallituksen jäsen 2008-2013

Lisätietoja: www.jannesaarakkala.com

fullsizeoutput_24a6.jpeg

Comment

Kuuntele TTK:n leipomon lauantaikeskustelut podcasteina!

Comment

Kuuntele TTK:n leipomon lauantaikeskustelut podcasteina!

11.10. - 23.12.2017 Helsingin taidemuseon HAM-kulmassa, Tennispalatsissa toteutettu Todellisuuden tutkimuskeskuksen teos Työ 5.0 - LEIPÄ sisälsi yhteensä 10 lauantaikeskustelua, joissa käytiin keskustelua työn tulevaisuudesta ja merkityksellisyydestä. Avoimissa keskusteluissa oli vieraana valikoituja keskustelijoita tieteen ja taiteen saralta: Jari Ehrnrooth, Mika Aaltonen, Kai Sadinmaa, Päivi Uljas, Johannes Ekholm, Lotta Aarikka, Koko Hubara & Suvi Auvinen, Jan Fast, Satu Ojala ja teoksen toteuttaneen Työsaarekkeen oma työryhmä. Käy kuuntelemassa podcastit tästä linkistä.

Työ 5.0 – LEIPÄ oli esitys, joka toteutettiin leipomalla ruisleipää. Se oli leipomo, joka oli auki vuoden viimeisen kvartaalin aikana. Se oli keskustelupaikka, työpaja ja live-installaatio. Leipomiseen saattoi osallistua joko katsojana, keskustelijana ja/tai leipojana. Leipomo sai lukuisia kävijöitä, joista 440 ryhtyi leipojaksi. He saivat leipomansa leivän kotiinviemisiksi... Ja jokainen niistä oli manifesti merkityksellisemmän työn puolesta!

Työ 5.0 - LEIPÄ Facebook-sivu on täynnä kuvia iloisista leipojista + videoita. Käy selaamassa!

Työelämän tutkija Satu Ojaja lauantaivieraana 16.12.2017. Kuva: Janne Saarakkala

Työelämän tutkija Satu Ojaja lauantaivieraana 16.12.2017. Kuva: Janne Saarakkala

 

 

Comment