Taikina.jpg

Ensimmäinen treenikerta Riihimäellä.Aika jännittävää, uusia ihmisiä, heidän kanssaan pitäisi tehdä ihan oikea taideteos. Raamit ovat aika selvillä. Nyt ei muuta kuin lihaa luun ympärille. Mutta hei ---

Yht’äkkiä – ja vasta nyt! tajuan miten hassua on tehdä dadaesitystä VOS-teatterissa. Tässä kohtaa kaksi ääripäätä! Cabaret Voltairen tyyli tehdä esitys, ja suomalaisen kaupunginteatterin. Epäilen, että dadat tekivät kabaree-esityksiään aika lailla vapaassa flow-tilassa; tämähän ei ole mahdollista taideorganisaatiossa. Jos minä ja Maria dadailemme liikaa (eli emme vaikkapa osaa antaa tarpeeksi konkretiaa työryhmälle), niin koko porukkahan vain turhautuu.

Tajuan olevani oppimistilanteessa. Toden totta, VOS-teatterin työntekijät tekevät huhtikuussa valmiiksi esitystä, jonka ensi-ilta on syyskuussa. Kysyvät ohjaajalta, mitä halutaan ja käyvät tekemään. Itse haluaisin – varsinkin kun kysymyksessä on dada – jättää vielä monta kysymystä avoimeksi, sanoa en tiedä, en tiedä. Onko se mahdollista VOS:ssa – vai onko ei-tietäminen luksusta, joka kuuluu vain köyhille vapaille taiteilijoille, dadoille ja heidän perillisilleen?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

DADAHARJOITTEITA #1 PULLAHARJOITUS – VÄRIKÄS TAIKINA 7.4.15

Muodostetaan leipojien piiri pöydän ympärille. Asetetaan pöydälle jauhoja, maitoa, kananmunia, sokeria, värikästä raesokeria, voita, punaista/sinistä/keltaista pastaväriä sekä kolme leivontakulhoa, kaksi pullasutia, neljä veistä. Sanotaan: nyt leivotaan värikästä pullaa. Olkaa hyvät, aloittakaa taikinan alustaminen jollakin yhteisellä tavalla.

Kun taikina on alustettu, se jaetaan kollektiivisesti kaikille leipojille. Kukin leipoja valitsee itseään sinä hetkenä puhuttelevan värin.

Pullasormet

Luetaan esitysten teemat: rakkaus, viha, pelko, saasta, yhteiskunta, valta, unelma, kuolema, järjettömyys, tabu, kauneus. Kukin leipoja valitsee itseään sillä hetkellä puhuttelevan teeman. Kukin leipoja leipoo pullan valitsemastaan teemasta.

Kun pulla on leivottu, se asetetaan pöydälle. Leipojat kiertävät hiljaisuuden vallitessa pöydän ympäri ja tarkastelevat pullia kuten ne olisivat veistoksia taidenäyttelyssä.

Kukin leipoja esittelee pullansa. Tehtävänä on nähdä pulla veistoksena, joka on kaunis, hyvä ja tosi. Onnistunut teos. Kun tekijä on esitellyt teoksensa, muut kommentoivat pullaa teoksena kauneuden, hyvyyden, totuuden ja onnistumisen näkökulmasta. Samaan aikaan pullat kohoavat pöydällä, itsestään.

Kun kaikki pullaveistokset on käsitelty, pullat voidellaan kananmunalla. Halutessaan pullan voi koristella värikkäällä raesokerilla.

Pullat siirretään uuniin. Tarvittaessa käytetään mikroaaltouunia.

Pullat paistuvat. Leipurit keskustelevat vapaasti. Osa ihmettelee, mitä me tässä odotetaan.

Kun pullat ovat paistuneita, ne siirretään takaisin omille paikoilleen leivontapöydällä. Jälleen pöytä kierretään yhdessä, ryhmänä, ja valmiita pullia tarkastellaan veistoksina.

Lopuksi pullat syödään. Pullaa voi myös tarjota muille, viedä kotiin tai heittää roskikseen.

Johanna Hammarberg