EPT-02-b_muokattu.jpeg

Osallistuimme lemmittyni kanssa Eroksen ja Psykhen temppeli -rituaaliin osana Eskusplosion yötä, 24 tunnin esitystaidefestivaalia. 1.

Hengailemme aulassa. Diskorituaali on ehkä alkanut ja sulkenut meidät ulkopuolelleen. Meille tullaan kertomaan Eroksen ja Psykhen rituaalista. Saamme paikan jonossa ja vaikuttaa siltä, että pääsisimme rituaaliin vasta aamuyöstä. Saamme tehtävän miettiä tahoillamme halua, jota tahtoisimme rituaalissa työstää. On hyvä, että osallistujapari on juuri lemmittyni.

2.

Pihalla, viileässä syksy-yössä on juuri todistettu rumpumusiikilla voodoo-menot mieleen tuovaa pahvilaatikkosoturien taistelurituaalia. Ystävä tulee kasvot hehkuen sanomaan meille, että on meidän vuoromme.

3.

Jännittää. Menemme sisään ylös. Vielä muutama minuutti ennen kuin aloitamme. Vielä hetki aikaa miettiä halua, jonka vuoksi tehdä työtä, käydä läpi rituaali.

4.

Seuraamme tekijöitä pihalle. Pihan nurkassa saamme ohjeistuksen seuraavaan osioon ja poltamme samalla viidakkotupakkaa: meidän tulee kavuta raput ylös, missä näemme nuotion, riisua vaatteemme, laittaa ne säkkeihin ja puun oksalle roikkumaan, istua vastakkain nuotiolle ja hakea kolme symbolia kuvaamaan haluamme tässä hetkessä, sen jälkeen mennä viereiseen luolaan ja maalata symboli toisen ruumiille. Samalla meille kerrotaan rituaalin kokonaisrakenne. Saamme säkit ja viltit.

5.

Siirrymme nuotiolle. Riisumme alasti ja laitamme vaatteemme jätesäkkeihin ja puuhun roikkumaan. Mietin jätesäkkejä ja esityksen materiaalisuutta. Mietin pidänkö silmälasini vai riisunko nekin. Viltillä on roskaa. Istuessa on vilpoisa. Nuotio lämmittää ruumiin etupuolta. Mietin saattaisivatko ihmiset ylhäällä kadulla nähdä meidät, mutta lakkaan välittämästä. Istun välillä silmät kiinni, välillä auki. Olo on kirkas, uteliaisuus ja odotus kääntyy keveydeksi. Odotan symboleita pitkään, mutta en lopultakaan saa kuin yhden itseäni tyydyttävän, muita en käsitä, miten ne liittyvät valitsemaani haluun.

6.

Siirrymme luolaan. Siellä on vain pieni tuli. Kylmä. Maa on kylmä. Symbolin maalauksen haluaa toteuttaa mahdollisimman nopeasti.

7.

Kääriydymme viltteihin ja palaamme alas. Jäljellä on viimeinen piste. Meidät kuljetetaan sinne peräjälkeen, sisällä silmämme sidotaan, silmälaseistani pidetään huolta, samoin vaatteistamme. Meitä ohjataan tyhjentämään ympäröivä häly mielestämme, syventymään omaan tilaamme.

Meidät kuljetetaan huoneeseen. Alusta on pehmeä, patjoilla vuorattu. Meidät asetetaan istumaan. Ohjaajat poistuvat ja jäämme kahden. Ohjeistus viimeiseen huoneeseen on ollut nerokkaan yksinkertainen, tyyliin tehkää mitä on tehtävä. Liikun vain varovasti syntynyttä keskittynyttä ja herkkää tilaa varjellen. Käteeni osuu joku, kukka.

8.

Viivymme viimeisessä pisteessä pitkään. Tuntuu, että täytyy ylittää kamppailut siitä, että joku muu olisi tulossa jälkeemme, että meidän pitäisi huolehtia ajasta, että pitäisi huolehtia mistään muusta kuin nykyhetkestä, olemisesta yhdessä siinä paikassa. Haluaa lähelle ja haluaa sulkea pois kaiken muun. Haluaa pyhittää sen hetken ja mennä häiritsevien ajatusten läpi, ottaa tila ja aika itselle, laskeutua. Antaa hetken näyttää milloin on valmista, milloin on aika astua ulos. Että on lupa nauttia, että ei tarvitse miettiä kuin meitä, itseä. Että tämä on meille.

Rituaaliin osallistunut, Eroksen ja Psykhen koskettama

*** Eroksen ja Psykhen temppeli -rituaaliteos on kahdelle katsojalle kerrallaan tarkoitettu kokemuksellinen mysteerinäytelmä ruumiillisen rakkauden (Eros - Έρωτα) ja sielun (Psykhe - Ψυχή) pyhästä liitosta.

Initiaatioriitin rakennetta noudattava teos sopii parhaiten pariskunnille, rakastavaisille, salarakkaille tai ihmisille, joiden välillä on voimakas eroottinen lataus.

Mysteerinäytelmä valjastaa katsojien välisen eroottisen energian, kosketuksen ja toisen läsnäololle antautumisen maagis-taiteelliseen operaatioon; sisäisen tahdon voimistamiseen ja sakraalin voiman herättämiseen.

Rituaali kestää 1–3 tuntia ja alkaa Esitystaiteen keskukselta Suvilahdesta (Kaasutehtaankatu 1, Puhdistamo / rakennus 6).

Esitysajat keväällä 2015: 28.3. klo 18:00, 21:00 ja 24:00 4.4. klo 18:00, 21:00 ja 24:00 Liput: 62€/pari TTK-shopista

Rituaaliteoksen suunnittelu ja toteutus: Jani-Petteri Olkkonen ja Eero-Tapio Vuori