fi-basic_cropped_biger.png

Todellisuuden tutkimuskeskuksen loppukeväässä dadaillaan Riihimäellä sekä pyöritetään Performanssikerhoa ja Taidevankilaa. Uusin Esitys-lehti ilmestyy 5.5. ja teemana on Aika. Perinteisen painetun muodon sijaan lehti ilmestyy cd-formaatissa. Toukokuussa Eskusplosion12h -tapahtumassa on jälleen mahdollisuus astua Eroksen ja Psykhen temppeliin. Esityksellisestä rituaalista on myös tiedossa lisäesityksiä syksylle.

Dada 99 Riihimäki

Todellisuuden tutkimuskeskuksesta Johanna Hammarberg ja Maria Oiva ovat huhtikuun alusta lähtien residenssissä Riihimäen Teatterissa. Residenssin aikana työstetään Dada 99 Riihimäki -esitys. Esityksellä ennakoidaan ensi vuonna 70 vuotta täyttävän teatterin juhlia sekä avantgardeliikkeen 100-vuotista taivalta. Esityksessä yleisö kutsutaan teatterin lavalle pystytettävän Kabaree Voltairen asiakkaiksi. Kabareessa tarjoillaan paljon kahvia, dadaistisia leipomuksia sekä esityksiä tutuilta ja tuntemattomilta taiteilijoilta. Jokaisena esitysiltana keskustellaan elämän tärkeistä teemoista – dadaillen, pilke silmäkulmassa. Residenssin etenemistä voi seurata TTK:n sivuilla blogissa sekä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa asiasanalla #dada99.

Taidevankila – avoin haku 30.4.2015 asti!

Taidevankila on TTK:n uudenlainen askeettinen taiteilijaresidenssi, joka lainaa muotonsa vankilalta. Se on eristykseen, ärsykkeiden vähentämiseen ja askeesiin perustuva esitysympäristö, jonka tarkoituksena on vaikuttaa voimaannuttavasti osallistujien taiteelliseen työskentelyyn, mahdollisesti keskittyneisyyttä, kiireettömyyttä ja luovuutta lisäten.

Taidevankila-residenssijakso järjestetään 1.–14.6.2015.

Haku Taidevankilaan on auki kaikille 1.–30.4.2015. Saamattomuutensa, keskittymisvaikeutensa, puutteellisen ajanhallintansa tai jonkin muun taiteelliseen työskentelyyn liittyvän ongelmansa tunnustavan hakijan on henkilökohtaisesti ilmoitettava tilanteestaan TTK:n verkkosivuilta ladattavalla tunnustuslomakkeellaLomake lähetetään sähköisesti 30.4. mennessä osoitteeseen info@todellisuus.fi

Lisätietoja vankilasta ja hakuprosessista.

Performanssikerho Mad House & Eskus -työpajoissa 9.–10.5.2015

TTK järjestää osana Mad House & Eskus -työpajoja lapsille ja aikuisille suunnatun Performanssikerhon. Työpajassa käsitellään yhdessä lasten ja aikuisten kesken performanssin historiaa ja eri materiaaleja sekä niiden käyttöä.

Työpajassa tehdään harjoitteita, jotka perustuvat klassisten ja uudempien performanssien tekotapoihin. Työpaja on ilmainen, mutta paikkoja on rajoitetusti.Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen: mirva@madhousehelsinki.fitai tekstiviestillä +358 50 5454 823.

Performanssikerho on lasten ja aikuisten performanssiryhmä, joka on perustettu talvella 2013. Ryhmään kuuluvat Tuomas Laitinen ja hänen poikansa Ilari Laitinen (11 v.) sekäPilvi Porkola ja hänen poikansa Anton Laatikainen (10 v.). Ryhmä tekee performansseja ja interventioita.

Esitys 2/2015 ilmestyy 5.5. cd-formaatissa

Esitys-lehden seuraavan numeron teema on Aika. Tämän johdosta lehti toteutetaan poikkeuksellisesti ajallisesti rajatussa cd-formaatissa. Aika-numerossa kuullaan mm. kuinka Kimmo Modig käyttää viisi minuuttia, mitä Kirsi Monni kertoo Martin Heideggerin filosofian suhteesta esityksen tekemisen ajallisuuteen, miten Juha Hurme liittää luonnontieteellisen ajan valtavat mittasuhteet teatterikontekstiin ja miten Max Ryynäsen ilta Jaloviina-pullon ja koiran kanssa päättyy. Numeron päätoimittavat taiteilijat Tuomas Laitinen ja Louna-Tuuli Luukka.

Lehti ilmestyy 5.5. ja sen voi tilata yksittäiskappaleena, vuosi- tai kestotilauksena TTK-shopista.

Esitys-lehti on ehdolla Kultti ry:n Vuoden laatulehti -palkinnon voittajaksi!

Kultti ry:n "esiraati oli ilahtunut kilpailun kovasta tasosta ja rankkaus noin kymmeneen finalistiin oli vaikea. Mukaan valittiin pienillä resursseilla toimitettuja laadukkaita lehtiä, joiden aiheet esitellään lukijaa puhuttelevasti ja ne on taitettu kiinnostavasti." Esityksen voittoon voi vaikuttaa antamalla äänensä Kultti ry:n sivuilla.

Eroksen ja Psykhen temppeli 23.5. klo 18–06 Eskusplosion12h -tapahtumassa

Eroksen ja Psykhen temppeli -esityksellisiä rituaaliteoksia jatketaan keväällä vielä Eskusplosion12h -tapahtumassa. Tapahtuman luonteen vuoksi esitykset ovat ilmaisia ja niihin ei ole ennakkovarausmahdollisuutta. Tule paikalle, bongaa taiteilijamme ja astu temppeliin!

Eroksen ja Psykhen temppeli on kahdelle katsojalle kerrallaan tarkoitettu kokemuksellinen mysteerinäytelmä ruumiillisen rakkauden (Eros) ja sielun (Psykhe) pyhästä liitosta. Initiaatioriitin rakennetta noudattava teos sopii parhaiten pariskunnille, rakastavaisille, salarakkaille tai ihmisille, joiden välillä on voimakas eroottinen lataus. Mysteerinäytelmä valjastaa katsojien välisen eroottisen energian, kosketuksen ja toisen läsnäololle antautumisen maagis-taiteelliseen operaatioon; sisäisen tahdon voimistamiseen ja sakraalin voiman herättämiseen.

Suunnittelu: Jani-Petteri Olkkonen ja Eero-Tapio Vuori Toteutus: Jani-Petteri Olkkonen, Eero-Tapio Vuori ja Hannele Kirjavainen

Eroksen ja Psykhen temppeli -esityksiä tullaan jatkamaan syksyllä 2015 kysynnän ja kiinnostuksen mukaan. Esityksiin voi jo ennakkoilmoittautua TTK-shopissa. Esitysten ajankohtaa ei ole vielä päätetty, joten ennakkoilmoittautuminen ei sido ostamaan esitystä, jos ajankohta ei sovi.

Haluatko kuulla ja tietää lisää TTK:n esityksistä ja toiminnasta? Lue TTK:n blogia!