PlatoninPidot_väril_VisaKnuuttila.jpg

Mysteerinäytelmä neljässä näytännössä Platonin pidot on kahdeksanpäiväinen mysteerinäytelmä. Näytelmä toteutetaan 12 osallistujalle ja se tavoittelee absoluuttisen kauneuden kokemusta.

Pidot koostuu neljästä näytännöstä. Jokainen osallistuja on oman esityksensä protagonisti. Näytännöt jakautuvat kahdeksalle päivälle; ensimmäisen näytännön ollessa jokaiselle yksilöllinen neljäs näytäntö on kaikille yhteinen. Alkuperäisessä muodossaan Kreikan antiikin metafysiikat olivat käytännössä toteutettuja teorioita: dialektiikkaa akatemiassa, mysteerinäytelmiä teatronilla. Pidoissa kulttuurinen perintö haastetaan nykytaiteen kontekstissa. Teatterin juuret, rakkauden mysteerit ja osallistavan esityksen mahdollisuudet ovat kaikki käytössä.

Osallistujat ovat näytelmän päähenkilöitä. Neljä esiintyjää ovat jumalia: Afrodite, Apollo, Dionysos ja Hermes. Päähenkilöt kohtaavat jumalat yksitellen ja yhdessä, he käyvät keskenään sokraattisia dialogeja, kommunikoivat voimien kanssa sekä unelmoivat ja juhlivat jumalien kanssa.

Kesto: 8 päivää, esitykset 1., 2., 3., 5., 6. ja 8. päivä. Neljäs ja seitsemäs päivä ovat valmisteluja varten. Yksittäiset näytökset kestävät yhdestä tunnista viiteen.

Esiintyjät: 12 protagonistia (yleisö),4 jumalaa (Maria Oiva, Jani-Petteri Olkkonen, Tuomas Laitinen, Visa Knuuttila) ja yksi ruokataiteilija.

Ohjaus ja esitys: Maria Oiva, Jani-Petteri Olkkonen, Tuomas Laitinen ja Visa Knuuttila

Kiertuekoko: 4–5 henkeä Kieli: suomi tai englanti Erityistarpeet: avustaja koko viikon ajaksi ja erityisesti neljänteen näytökseen Pitoihin.

TEKNINEN AIKATAULU

VALMISTELUT

- 1 päivä valmisteluihin ryhmälle paikan päällä

Päivät 1-3

Näytös I: Logos

Jokainen osallistuja saa henkilökohtaisen ensimmäisen näytöksen; 12 tapaamista järjestetään kolmen päivän ajan. Jokaisessa tapaamisessa on kolme näyttelijää. Yksi tapaaminen kestää tunnin.

Tila: - jos mahdollista niin sama tila kuin neljännessä näytöksessä - jos ei, niin kaunis huone, jossa on divaaneja rentouttavaa dialogia varten

Päivä 4

Tauko

Päivä 5

Näytös II: Mimesis

Toinen näytös tapahtuu osallistujien kodeissa, kaikki tapaamiset yhden päivän aikana, jos mahdollista. Yksi esiintyjä per tapaaminen: 4 tapaamista jokaiselle esiintyjälle. Jokaisen tapaamisen kesto 1 tunti.

Päivä 6

Näytös III: Anagnorisis

Kolmas näytös toteutetaan kokonaisuudessaan kolme kertaa, kerran jokaiselle osallistujalle. Osallistujat jaetaan kolmeen ryhmään. Jokaisen tapaamisen kesto 1 tunti.

Tila: Sama tila kuin neljännessä näytöksessä.

Päivä 7

Tauko

Päivä 8

Näytös IV: Symposium/Pidot

Kaikki 12 osallistujaa ottavat osaa pitoihin. Kesto 4 tuntia. Valmisteluaika minimissään 5 tuntia. Keittiö tarvitaan ruuanlaittoa varten.

Tila ja tarvikkeet:

- aula (min. n. 15 x 15 m) - pieni näyttämö verhoilla (min. 3 x 3 m) - 30 tuolia - pitkä pöytä (15 hengelle) - 5 valot (esim. fresnel) ja jalat jos tarvitaan - pieni PA järjestelmä (min. aktiivikaiuttimet) - ruokaa ja viiniä Siivous 2 tuntia.

Päivä 9

Näytös V: Agora

Avoin isommalle yleisölle, maksimimäärä riippuu tilasta. Kesto 2 tuntia. Tila ja tarvikkeet: sama tila kuin neljännessä näytöksessä. Tuolit yleisölle (esim. 50 hengelle) ja pantheonille (15 hengelle). Siivous 1 tunti.