taidevankila_merkkijateksti_sitaatti_vaaka1.jpg

27 taiteilijaa sulkeutuu kesäkuun alussa Taidevankilaan. Vankila on Todellisuuden tutkimuskeskuksen ylläpitämä askeettinen taiteilijaresidenssi. Rangaistuksena saamattomuudestaan taiteellisessa työssään taiteilijat ovat itse hakeneet vankeutta. Mukavuudenhalu, itsekritiikki, sosiaalinen elämä ja media sekä ongelmat ajanhallinnassa ovat yleisimpiä syitä taiteilijoiden saamattomuuteen.

Residenssi toimii vankilan tavoin. Se perustuu eristykseen ja ärsykkeiden vähentämiseen. Konseptin takana on ohjaaja, rituaalitaiteilija Eero-Tapio Vuori.

Vuori toteaa:

"Vankien keskittyneisyyttä, luovuutta ja kiireettömyyttä taiteellisessa työskentelyssä lisätään rajoittamalla sosiaalisia kontakteja. Vankilatuomion tarkoituksena on vapauttaa taiteilija työtään häiritsevistä arjen ärsykkeistä."

Taidevankila järjestetään 1.–14.6. Keravanjärven leirikeskuksessa Mäntsälän Ohkolassa. Vankeusrangaistusten pituudet vaihtelevat yhdestä ja kolmesta vuorokaudesta viikkoon. Vangeille tarjotaan ruokailujen lisäksi mahdollisuus yhden tunnin mittaiseen työpalveluun tai ulkoiluun sellinsä ulkopuolella. Muuten vankeus tapahtuu eristyksissä taiteellisen työn parissa. Mukaan saa ottaa vain työlleen tarpeellisen materiaalin.

Taidetuomioistuimen oikeudenkäynneissä toukokuun lopulla tuomittavien vankien joukossa on muun muassa esseisti-kirjailija Antti Nylén. Osana rangaistustaan Nylén raportoi vankilakokemuksestaan Todellisuuden tutkimuskeskuksen blogiin.

Vankeuden aikana kaikilta taiteilijoilta on kielletty yhteydet ulkomaailmaan. Mahdolliset haastattelut voidaan toteuttaa joko ennen tai jälkeen vankeuden.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Saara Moisio Tiedottaja 044 7641 989 saara.m@todellisuus.fi