Todellisuuden tutkimuskeskuksen vuosi on alkanut uudistuksilla. Olemme käynnistäneet Toisaalla, samaan aikaan -tutkimussuunnitelman ja samalla nimittäneet esitystaiteilija Pilvi Porkolan tutkimuskoordinaattoriksi. Pilvin tehtävänä on tulevan vuoden aikana huolehtia julkaisu- ja tutkimusryhmän toiminnasta sekä TTK:n sisällöntuotannon toiminnallisesta, hallinnollisesta ja strategisesta suunnittelusta. Tutkimuskoordinaattorin tehtävänä on myös tukea työryhmien tutkimuksen toteutusta ja tarpeen tullen auttaa kirkastamaan tutkimuksen tavoitteita. Pilvin tavoittaa puhelimitse numerosta 041 592 326 ja sähköpostitse osoitteesta pilvi.porkola@teak.fi.

Toisaalla, samaan aikaan -tutkimussuunnitelma

Vuosien 2014–2015 tutkimussuunnitelmassa tuodaan esiin todellisuuksien moninaisuus. Katse kohdistetaan niin itseemme kuin toisiinkin. Yleisölle ja osallistujille luodaan mahdollisuuksia kokeilla toisenlaisia todellisuuksia, toisenlaisia tapoja olla ja nähdä ympäröivä maailma, itsensä ja toiset ihmiset.

Tutkimuskausi jakaantuu neljään projektiin: 1. Toisten näkeminen, tutkimusvastaava Tuire Tuomisto 2. Toiseuttaminen, tutkimusvastaava Pekko Koskinen 3. Toisin oleminen – Queer, tutkimusvastaava Linda Priha 4. Taidevankila – Toisenlaiset olosuhteet, tutkimusvastaava Eero-Tapio Vuori

Toisten näkeminen on esitys, jonka ohjaavat 9-vuotias lapsi, mielenterveyskuntoutuja ja paperittoman asemassa ollut henkilö. Taidevankilassa lähestytään luovuutta ja taiteen tekemistä askeettisuuden kautta. Toiseuttamisessa muokataan urbaania tilaa uudeksi rituaalein ja käsitteellisin menetelmin. Toisin oleminen - Queer tarjoaa keväällä 2015 mahdollisuuksia leikitellä eri identiteeteillä klubi-illan muodossa.

Kevään 2014 aikana projekteista käynnistetään Toisten näkeminen, Taidevankila ja Toiseuttaminen. Toisten näkeminen -esityksen ensi-ilta on lokakuussa 2014.

Seuraa tutkimussuunnitelman toteutusta ja tapahtumia TTK:n uusilla nettisivuilla ja blogissa!

Esitys-lehden ja Kritiikin Uutisten Essee-numerot

Todellisuuden tutkimuskeskuksen Esitys-lehti ja Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Uutiset julkaisivat 5.2.2014 samanaikaisesti essee-teemaiset numerot. Lehdet tarjoavat esseistiikkaa esitystaiteen ja kirjallisuuden ajankohtaisista ilmiöistä. Suurennuslasin alla kulttuurilehtien yhteistyössä on erityisesti esseemäisyys, joka parhaillaan lävistää kaikki taiteen alat.

Esitys-lehden Essee-numero on myynnissä Helsingissä Akateemisessa kirjakaupassa, Rosebud Kiasmassa, Rosebud Kaapelitehtaalla ja Teatteri Takomossa. Turussa lehden voi ostaa Tehdas Teatterilta. Lehden irtomyyntipisteitä pyritään laajentamaan tulevaisuudessa. Ennen koko Suomen valloitusta viimeisimmän lehden voi ostaa irtonumerona myös verkkokaupastamme.

TTK ulkomailla:

URBANIA-vaellusesitys vierailulla Rio de Janeirossa

Todellisuuden tutkimuskeskuksen (TTK) ja portugalilaisen Teatro Meia Voltan (TMV) yhteistyö URBANIA on kutsuttu vierailulle Rio de Janeiroon, Brasiliaan 4.2.–23.2.2014.

URBANIA on paikkasidonnainen esitys, joka tutkii kaupunkeja sekä fyysisinä että henkisinä tiloina. Se on pyhiinvaellus, jossa tavoitellaan uskonnoista vapaata henkilökohtaista pyhän kokemusta.

Rio de Janeirossa URBANIA-työryhmän Maria Oiva (TTK) ja Alfredo Martins (TMV) järjestävät ammattilaisesiintyjille suunnatun työpajan. Työpajassa tutustutaan urbaaniin ympäristöön eri metodein. Työpajan materiaaleista tehdään work in progress -esitys, joka esitetään 20.–24.2. osana sambakarnevaalien valmisteluja. Kutsuvana tahona on Teatro Ipanema, jonka taiteellisina johtajina toimivat Michel Bois ja Fabricio Belsoff.

Pekko Koskisen Käsiteteknologia mukana Sveitsissä Auawirleben festivaalilla ja Saksassa Frankfurtin kirjamessuilla

Toiseuttamisen projektissa Pekko Koskinen laajentaa Käsiteteknologian menetelmien sovellusta ja tutkimusta Sveitsissä ja Saksassa. Bernin Auawirleben festivaalille 7.–18.5.2014 Koskinen luo yhteistyössä paikallisten toimijoiden Tobak Lithiumin ja Schaubüron taiteilijoidan kanssa Social Space Agencyn (SoSA). Koskinen vertaa SoSAa Nasaan. Se on organisaatio, joka tutkii ihmisten välistä sosiaalista ulkoavaruutta ja tulee kouluttamaan festivaaliosallistujista sosionautteja.

Frankfurtin kirjamessuilla 8.–12.10.2014 Koskinen toteuttaa Metatext Projectin. Metatext tarjoaa messukävijöille uudenlaisia tapoja kohdata teksti, kirjoittaminen ja kirjallisuus sekä messut jakelun ja näyttelyn paikkana. Metatext muodostuu erilaisista elementeistä ja työkaluista, joiden avulla messukävijät voivat tutkia uusia lähestymistapoja tekstiin ja messujen konventioihin. Lisää tietoa projekteista kevään mittaan TTK:n sivuilla ja facebookissa!

Hyvää alkanutta vuotta 2014 ja tervetuloa tutkimaan mitä tapahtuu toisaalla, samaan aikaan!

Teveisin, TTK