Todellisuuden tutkimuskeskuksen Utooppinen todellisuus -tutkimuskausi ollaan saamassa päätökseen. Vielä loppumetreillä marraskuusta lähtien joukkoomme liittyi uusi toiminnanjohtajan sijainen Hanna Kuustie. Hanna on työskennellyt aiemmin tuotannon ja viestinnän tehtävissä mm. Espoon Kaupunginteatterissa, Universumissa, Teatteri Naamio ja Höyhenessä, MusTa:ssa ja Helsingin Kulttuuritalolla, sekä freelance-tuottajana vapaissa teatteriryhmissä. Hannan tavoittaa sähköpostitse osoitteesta hanna@todellisuus.fi ja puhelimitse numerosta 0400 641 989.

TTK:n Esityksellisiä utopioita –seminaari Baltic Circlen aikana

Utooppinen todellisuus -tutkimuskauden aika kehittyneitä metodeita ja syntyneitä tuloksia käytiin läpi Baltic Cirlce -festivaalin aikana kolmipäiväisessä Esityksellisiä utopioita -seminaarissa. Seminaari koostui neljästä työpajasta ja keskustelutilaisuudesta. Työpajoihin osallistuneet pääsivät käytännössä kokeilemaan Itsen suunnittelun tekniikoita, Utopiakonsultaatiota, parittelemista Kehässä ja vallan antamista lapsille. Työpajojen tunnelmista voi lukea lisää TTK:n blogista.

Näin tutkit todellisuutta -kirjasarjan ensimmäinen osa

Baltic Circlen aikana painosta saatiin myös ensimmäinen osa TTK:n uudesta Näin tutkit todellisuutta -kirjasarjasta. Ensimmäisessä osassa tarjotaan keinoja kysyä "Mitä on todellisuuden tutkimus?", sekä vastauksia tähän kysymykseen. Kirjan tekstit ovat teorioita todellisuudesta metodien muodossa, toiminnallista pohdintaa. Kirjan ovat toimittaneet Tuomas Laitinen ja Pilvi Porkola. Kirjoittajina ovat Janne Saarakkala, Katariina Numminen ja Risto Santavuori.

Uudistettu verkkokauppa

Näin tutkit todellisuutta ja TTK:n muut julkaisut ovat nyt kätevästi saatavilla uudesta verkkokaupastamme. Tarjolla on Esitys-lehden lisäksi kirjoja vuosien varrelta ja kokemusesityksiä, kuten Mail Order Experimance ja Utopiakonsultaatio. Verkkokauppa löytyy täältä.

Vuonna 2014 uusi kaksivuotinen Toisaalla, samaan aikaan -tutkimuskausi

Utooppisen todellisuuden jälkeen TTK:ssa perehdytään Toisaalla, samaan aikaan –tutkimuskauden aikana todellisuuksien moninaisuuteen. Neljän erilaisen tutkimussuunnitelman kautta katse kohdistetaan niin itseemme kuin toisiinkin. Nostetaan esiin kaikkea sitä, mikä on olemassa, mutta mikä helposti jää huomiotta. Katsojien ja kokijoiden eteen tuodaan se, mikä ei yleensä näy tai minkä ei anneta näkyä. Kaksivuotisen tutkimuskauden aikana luodaan mahdollisuuksia kokeilla toisenlaisia todellisuuksia, toisenlaisia tapoja olla ja nähdä ympäröivä maailma, itsensä ja toiset ihmiset.

Tutkimuskausi jakaantuu neljään tutkimussuunnitelmaan ja -ryhmään: 1. Toisten näkeminen 2. Toiseuttaminen 3. Toisin oleminen – Queer 4. Taidevankila – Toisenlaiset olosuhteet

Tutkimuskauden tutkimusvastaavina toimivat Pekko Koskinen (Toiseuttaminen), Linda Priha Toisin oleminen – Queer), Tuire Tuomisto (Toisten näkeminen) ja Eero-Tapio Vuori (Taidevankila). Laajemmat esittelyt tutkimussuunnitelmasta julkaistaan TTK:n nettisivuilla tammikuun 2014 aikana.

Esitys-lehden viimeisin numero irtomyynnissä

Esitys-lehden viimeisin numero, jonka teemana on Lapsi, on irtomyynnissä Helsingissä Akateemisessa kirjakaupassa, Rosebud Kiasmassa, Rosebud Kaapelitehtaalla ja Teatteri Takomossa. Turussa lehden voi ostaa Tehdas Teatterilta. Lehden irtomyyntipisteitä pyritään laajentamaan tulevaisuudessa. Ennen koko Suomen valloitusta viimeisimmän lehden voi ostaa irtonumerona myös verkkokaupastamme. Lapsi-numeron liitteenä on Tuomas Timosen Lasten Hamlet -näytelmä.

Seuraava Esitys-lehti ilmestyy Runebergin päivänä 5.2.2014. Vuoden ensimmäinen numeron teemana on Essee ja se toteutetaan yhteistyössä Kritiikin uutisten kanssa.

TTK:n toimisto lomailee 20.12.2013 – 2.1.2014. Oikein rauhallista ja rentouttavaa ehkä hieman utooppistakin joulua ja uutta vuotta!

Toivoo, TTK