Todellisuuden tutkimuskeskuksessa on tekeillä esitys, jonka ohjaajina ovat 9-vuotias lapsi, mielenterveyskuntoutuja ja paperittoman asemassa ollut henkilö. Katsomisen, näyttämisen ja esityksen tekemisen valta annetaan ihmisille, jotka eivät itsestään selvästi saa puheenvuoroa Suomessa. Miten paperiton näkee töihin kiirehtivän kantasuomalaisen, lapsi aikuisen ja mielenterveysongelmista toipuva terveen? Työryhmä haluaa esityksen kautta nostaa näkyviin ilmiöitä ja ihmisryhmiä, jotka ovat näkymättömiä, huomaamattomia tai joista olemme vieraantuneet: joko siksi että ne ovat yhteiskunnan ulkopuolelle suljettuja tai koska otamme ne niin itsestään selvyyksinä ettemme enää näe niitä.

Syksyllä 2013 toteutetun avoimen haun ja etsinnän kautta esityksen ohjaajiksi valikoituivat Ranja Omaheimo (9-v.), Stella Sandström (mielenterveyskuntoutuja) ja Ruslan Kantaev (paperittoman asemassa ollut tšetšeeni).

Esityksessä nähdään ennakkoluuloja, käsityksiä rakkaudesta, mekaaninen hevonen ja osia William Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmästä.

Esityksen ensi-ilta on lokakuussa 2014 Suvilahden pihalle ilmestyvissä konteissa.

Toisten näkeminen on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen uutta kaksivuotista Toisaalla, samaan aikaan -tutkimussuunnitelmaa. Tutkimussuunnitelma koostuu Toisten näkemisen lisäksi kolmesta muusta projektista: Toiseuttaminen, Taidevankila – toisenlaiset olosuhteet ja Toisin oleminen – Queer. Tutkimuskauden aikana tuodaan esille ja luodaan vaihtoehtoisia todellisuuksia sekä kysytään, mitä tapahtuu toisaalla, samaan aikaan?

Toisten näkeminen -työryhmä: Talvikki Eerola, Iida-Maaria Lindstedt, Risto Santavuori, Timo Torvinen ja Tuire Tuomisto.

Esitysdramaturgia: työryhmä.

Ohjaajat: Ruslan Kantaev, Ranja Omaheimo, Stella Sandström.

Lisätietoja:

Saara Moisio

Tiedottaja

044 764 1989

Toisten näkeminen TTK:n nettisivuilla Seuraa esityksen valmistumista TTK:n blogissa!