Peru-01-e1410159606208.jpeg

Toiseuttaminen -projektin osa, Rituaali urbaanissa ympäristössä -ryhmä (Eero-Tapio Vuori ja Jani-Petteri Olkkonen) kävi kesä- ja heinäkuussa rituaalin, ritualistisen työskentelyn ja esittämisen tutkimusmatkalla Perussa. Peru 02

Pieni ryhmä osallistui Cuscossa Inti Raymi (Auringon uudestisyntymä) festivaaliin ja siihen liittyvään ritualistiseen esityskokonaisuuteen.

Peru 03

Matkaan sisältyi myös pakollinen Macchu Picchu-osuus.

Peru 04

Macchu Picchu oli myös paljon muuta kuin vain turistihupia, ryhmä teki sinne koko päivän kestäneen rituaalisen vaellusesityksen.

Peru 05

Sitten ryhmä suuntasi koilis-Peruun, Amazonin joelle, ja Iquitokseen.

Peru 06

Matkaan kuului pakollinen tutustuminen sademetsään ja siellä kuhisevaan elämään.

Peru 07

Viidakko on syvä. Ja siellä oleminen on hämmästyttävä, mykistävä kokemus.

Peru 08

Amazon on maapallon keuhkot ja käsittämättömän elämäntäyteinen, vitaali paikka.

Peru 09

Ryhmä kävi myös Yagua-heimon vieraana heidän kylässään. Yaguat ovat Amazonin ranta-alueilla elävä alkuperäiskansa, joita on noin 6000 vielä jäljellä. Kuvassa heimopäällikkö ja kakkosmies.

Peru 10

Tässä kiehuu (12 tuntia) Ayahuasca-soppa, joka illalla tarjoiltiin paikallisen shamaanin vetämässä vaikuttavassa seremoniassa.

Eros&Psykhe

Tutkimusmatkan aikana kehitettiin rituaaliteos urbaaniin tilaan, joka esitetään ensimmäisen kerran Eskusplosion24h-tapahtumassa 13.9.2014. Eroksen ja Psykhen temppeli on kokemuksellinen mysteerinäytelmä Eroksen ja Psykhen (sielun) pyhästä liitosta. Teoksessa luodaan rituaalinen tila sakraalin yhteyden ja rakkauden kokemiselle fyysisten aistimusten virittämisen ja kehojen välittömän kohtaamisen kautta. Initiaatioriitin rakennetta noudattava teos valjastaa katsojan ilmaiseman sisäisen tahdon maagis-taiteelliseen operaatioon, jonka päämääränä on sakraalin voiman herättäminen kosketukselle ja toisen läsnäololle antautumisen kautta. Rituaaliteos tapahtuu kahdelle katsojalle kerrallaan, kolmessa eri paikassa, ja on kestoltaan määrittelemätön. Eskusplosion24h-tapahtuman aikana teokseen voi osallistua milloin tahansa klo 20 ja 05 välillä rituaalipisteessä Esitystaiteen keskuksella.