Ajankohtaista Todellisuuden tutkimuskeskuksesta

KONTTI, LUKUKOKEMUKSET JA MATERIAALI

TTK:n syksyssä RMEO & ULIA -esityksen harjoitukset ja ensi-ilta tuovat kaksi konttia Suvilahden aukiolle. Samaan aikaan Social Space Agency muokkaa lukukokemuksia Frankfurtin kirjamessuilla ja uudistaa Bernissä Schützenmatten alueen. Syksyn ensimmäisessä Esitys-lehdessä pohditaan Materiaalin käyttöä.

RMEO & ULIA Shakespeare. Villapaita. Barbie. Sotilas.

rmeo_ulia_merkki

Lokakuussa ensi-iltansa saavassa nykyteatteriesityksessä ohjaajan paikalle astuvat ihmiset, jotka eivät itsestään selvästi saa puheenvuoroa Suomessa vuonna 2014. Ranja Omaheimo, Stella Sandström ja Ruslan Kantaev edustavat ulkopuolisia, näkymättömiä, toisia.

Kohtauksillaan he tuovat yleisön eteen oman näkemyksensä ympäröivästä maailmasta ja valtakulttuurista.

RMEO & ULIA on esitys, jossa pidetään kolmea villapaitaa päällekkäin, tanssitaan tšetšeenitansseja, kun samaan aikaan toisaalla Barbie ja Ken pussaavat 11 kertaa kolmessa ja puolessa minuutissa.

Kontissa, Suvilahden takapihalla.

Ensi-ilta: 8.10.2014 klo 20.00

Liput toimituskuluineen alkaen: 22 / 13,50 € (www.tiketti.fi)

Vähintään kymmenen hengen ryhmille liput 10 € / hlö ja ryhmän yhteyshenkilö ilmaiseksi! Varaukset info@todellisuus.fi.

Esitys soveltuu lapsille ja nuorille 10 ikävuodesta ylöspäin.

Esityspaikka: kontti Suvilahden aukiolla. Yleisö on esityksen aikana ulkona.

Lue lisää ohjaajista ja heidän suunnitelmistaan:

RANJA OMAHEIMO 9-vuotias lapsi STELLA SANDSTRÖM mielenterveyskuntoutuja RUSLAN KANTAEV paperittoman asemassa ollut tšetšenialainen

Lisätiedot ja muut esitysajat: http://www.todellisuus.fi/toisten_nakeminen/

Toiseuttaminen - Social Space Agency

othering_merkki

Metatext Project uudistaa tekstin, lukemisen ja kirjamessujen käytäntöjä Frankfurtissa 8.–12.10.2014

TTK:n tutkimusvastaava Pekko Koskinen on jo pidempään kehittänyt uudenlaisia lukemisen ja kirjoittamisen muotoja. Osana Social Space Agencya Koskinen on kehittänyt Metatext Projectin, jonka tavoitteena on tehdä lukemisesta aktiivisesti luova alue. Maailman suurin kirja-alan tapahtuma tarjoaa projektille toiminta-alustan.

Metatext Project houkuttelee Frankfurtin kirjamessujen yleisöä kohtaamaan "lukemisen muukalaisia", jotka toimivat jo uudenlaisessa, laajentuneessa lukemisen ympäristössä. Projekti levittäytyy kirjamessuille erilaisiin toimipisteisiin, joissa kävijät saavat työkaluja lähestyä luovasti tekstejä ja lukemisen konventioita.

Suomi on tänä vuonna Frankfurtin kirjamessujen teemamaa. Metatext Project on osa kirjamessujen Finland. Cool. -ohjelmaa ja se toteutetaan yhteistyössä FILIn, Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) sekä sveitsiläisten das schaubüro ja Tobak Lithium -ryhmien kanssa.

SoSA:lle jatkoa Bernissä: Schützenmattesta sosionauttien analyysi

Toukokuussa AUAWIRLEBEN-festivaalilla perustettu Social Space Agency on julkaissut analyysinsä Bernin sosiaalisesta avaruudesta. Festivaalin aikana järjestetyn sosionauttien koulutuksen tuloksena syntyneessä analyysissä SoSA ehdottaa Bernin kaupungin johdolle viittä erilaista tapaa elävöittää kaupunkia sisältä päin. Analyysi on luettavissa SoSA:n sivuilta.

SoSA on kutsuttu uudestaan Berniin 5.–7.9. tutkimaan Schützenmatten aluetta. Bernin virkamiehet haluavat uudistaan alueesta monikäyttöisemmän. SoSA:n tavoitteena on kaivaa esiin paikallisten asukkaiden omia näkemyksiä ja skenaarioita alueen toiminnasta. Sosionautit työskentelevät myös yhdessä Bernin virkamiesten kanssa alueen tulevaisuuden visioimiseksi.

Esitys-lehti #3: Materiaali ilmestyy 16.9.2014

Taiteilijalle kaikki on materiaalia: lapsuuden kokemukset, mieleen jääneet lauseet ja muovimatot, kieli, hedelmät, teippi, oma ruumis ja hattu.

Seuraavassa Esitys-lehdessä materiaalia pohtivat mm. ohjaaja teatteritaiteen tohtori Pauliina Hulkko, joka kirjoittaa kokemuksen materiaalisuudesta ja kielestä. Taiteen tohtori Jyrki Siukonen puolestaa pohtii Busten Keatonin suhdetta hattuun. Performanssitaiteilija Essi Kausalainen kirjoittaa yhteistyöstään kasvien kanssa ja nukketaiteilija Ishmael Falke listaa käyttämiään materiaaleja.

Tilaa Esitys-lehti TTK-shopista.

Esitys-lehti on myös edullinen iloituskanava taiteesta, kulttuurista, esityksistä ja taiteen tekemisestä kiinnostuneiden lukijoiden tavoittamiseen. Seuraavaan Esitys-lehteen otetaan vastaan ilmoitusmateriaalia 28.8. asti. Tarkemmat hinnat ja ilmoituskoot löytyvät mediakortista.

TTK mukana syksyn aikana

Planet Suvilahti – Taiteiden yö 21.8.2014 klo 17.00–01.30

Taiteiden yöllä on uusi tähti valikoimissaan: Suvilahden taiteiliat ovat yhdistäneet luovat kykynsä tarjotakseen korkealuokkaisen eloisan taiteen juhlan. Koko Suvilahden alue tulee sykkimään elävää musiikkia, sirkusta, karnevaalia ja performansseja. Alkuillasta klo 17 alkaen ohjelmaa myös lapsille. Vapaa pääsy! Tarkempi ohjelma.

Planet Suvilahden kunniaksi -50 % kaikista TTK:n kirjoista 24 tunnin ajan TTK-shopissa 21.8. klo 17.00 – 22.8. klo 17.00.  Alennuksen saa koodilla: Plan3t5uv1

Eskusplosio24h 13.9.–14.9.2014 klo 9.00–9.00 @ Esitystaiteen keskus

Eskusplosion24h on avoin ja kokeellinen esitystaiteen festivaali. Esityksiä, ei-esityksiä, performansseja ja rituaaleja vuorokauden ympäri periaatteella "Anything goes"! Mukana myös ruokaa, musiikkia ja juhlimista.

TTK:sta mukana mm. Eero-Tapio Vuoren ja Jani-Petteri Olkkosen rituaali urbaanissa tilassa, Sanna Uutun Diskorituaali ja Pekko Koskisen luento.

Tervetuloa mukaan – esiintymään, yleisöksi, tai sekä että! Esityksiä ynnä muuta voi ilmoittaa mukaan lomakkeella 31.8. asti tai toteuttaa tapahtuman aikana sopivilla alueilla myös ex tempore. Armotonta esityshäröilyä aamusta aamuun.