Puistola_Minja_1.jpg

Puistolan palvelutalossa toteutettu Utopiakonsultaatio päättyi elokuun lopussa. Tässä Utopiakonsultti Talvikki Eerolan kokemuksia. Olemme Minjan kanssa vierailleet Utopiakonsultteina vanhusten luona tiistaisin ja torstaisin Puistolan palvelutalossa huhtikuun alusta lähtien. Kierrämme kumpikin yksin vanhusten omissa kodeissa. Olemme saaneet tutustua hyvin erilaisiin vanhuksiin ja jakaa uskomattomia tarinoita ja hetkiä. Ydinajatuksena on kohdata vanhus, kuulla häntä ja hänen toiveitaan ja tarpeitaan ja löytää vanhuksen omin ilmaisukanava, jonka avulla olla yhteisen asian äärellä ja katsoa elämää erilaisista näkökulmista erilaisia taidemuotoja ja harjoitteita käyttäen. Kaikki lähtee liikkeelle tästä hetkestä, yhteisestä kohtaamisesta ja kuulemisesta.

Konsultaatioissa olemme puhuneet unelmista, toiveista ja haaveista: mitä olisivat päivän pienet unelmat? Yhden vanhuksen kanssa päädyttiin siihen, että kun aamulla herätessä ajattelee ensimmäiseksi kahvikuppia, on sekin pieni unelma. Elämä koostuu pienistä asioista.

Toiveista, haaveista ja unelmista puhuttaessa olemme käyttäneet välineinä piirtämistä, maalauksia, vesivärejä, kuvakortteja, muovailuvahaa, laulua, musiikkia, runoutta ja yhdessä kirjoittamista. Välineitä käyttämällä olemme päässeet kiinni vanhuksen ajatuksiin ja toiveisiin. Kunkin vanhuksen kanssa on löytynyt joka kerta omin tapa ilmaista ja keskustella. Joidenkin vanhusten kanssa puhe ja liike on vaikeaa, jolloin mielikuvittelu ja ajatusmatkat ovat olleet erilainen lähestymistapa. Eräs vanhus toivoi pääsevänsä retkelle. Sitten suljimme silmämme ja lähdimme ajatusmatkalle vanhuksen toivomaan paikkaan. Kuvittelimme millaisia tuoksuja paikassa on, millainen lämpötila, onko paikassa muita, millainen olo siellä on ja voisiko tuosta paikasta ottaa tähän hetkeen mukaan jotain.

Parempikuntoisten kanssa olemme kulkeneet ulkona ja metsästäneet esimerkiksi kaikkea kaunista, jota sinä päivänä ulkona näkee. Olemme myös valokuvanneet näitä kauniita yksityiskohtia arjessa.

Muistisairaiden ryhmän kanssa päädyimme tanssimaan valssia kun laitoimme musiikkia ja he innostuivat rytmeistä. Tanssimme ja lauloimme yhdessä musiikin mukana pitkään. Oli uskomatonta nähdä ilo ja riemu vanhusten silmissä, jotka muutamaa hetkeä ennen istuivat paikallaan poissaolevina.

Perusasiat korostuvat konsultoinneissa: kosketus, lähellä oleminen, toisen kuuleminen, toisen näkeminen ja kiireettömyys. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu kun vanhuksen luo menee, koska tekeminen lähtee aina yhteisestä kohtaamisesta ja juuri sen hetken olosta. Konsultaatiossa liikutaan maailmojen välillä ja päivän jälkeen on sellainen olo, että on matkustanut maailman ympäri.

Talvikki Eerola

Comment