Tämän viikon tiistaina tapahtuu paljon: Kohtaamisen aamutunnilta Suvilahdesta voi siirtyä Kiasman Esityskompostiin, massiivisen kolmiviikkoisen esityksellisen tapahtuman alkuhetkille. Utooppinen todellisuus osallistuu Esityskompostiin arkipäivän työkaluja rakentavan Utopiaverstaan muodossa, ensimmäiseksi projektilla Toinen. Kiasmasta matka jatkuu Kolmen sepän patsaalle, missä UrbanUtopia-hanke utopisoi Katua. Ja jatkoa seuraa koko loppuviikon Kiasmassa. KOHTAAMISEN AAMUTUNTI ti 2.10. klo 10-11.30 Kohtaamisen aamutunneilla tutkitaan arkkityyppisiä tilanteita, joissa ihmisten välinen yhteys syntyy eläimellisten vaistojen kautta. Meitä kaikkia on syötetty, me olemme tapelleet ja paritelleet. Nämä arkkityyppiset kokemukset asuvat syvällä meissä; ne nostavat esiin pelkoa, kiihkoa ja helpotusta. Kohtaamisen arkkityypeissä vaistonvarainen käyttäytyminen ja esityksellisen tilanteen etäisyys risteävät ja luovat tilan utooppiselle kanssakäymiselle. Tämän viikon aamutunnilla tutkimme Syleilyä. Tunnille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen; tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

URBANUTOPIA: KATU ti 2.10. klo 17 UrbanUtopia on laboratorio, joka pitää yllä utooppista kaupunkikehitystä ja kenttätyötä. Tänä syksynä järjestämme sarjan tapahtumia, joista kukin keskittyy yhteen urbaanin ympäristön ulottuvuuteen ja pyrkii löytämään sille uusia utooppisia käyttötapoja. Ensimmäisessä, 2.10. järjestettävässä tapahtumassa tarkastelemme katua ilmiönä ja alustana uusille kaupunkikulttuurin muodoille. Tapaamme Kolmen sepän patsaalla klo 17. Tapahtuma kestää 2-3 tuntia; se on kaikille avoin ja ilmainen.

UTOPIAVERSTAS KIASMAN ESITYSKOMPOSTISSA Kiasman galleriatiloissa 2.-21.10 toiminnassa olevassa Esityskomposti-tapahtumassa on nähtävillä noin kolmenkymmenen koti- ja ulkomaisen esitystaiteilijan, kuvataiteilijan ja teatterintekijän töitä. Museon aukioloaikoina tiloissa tapahtuu koko ajan: esityksiä, luentoja, performansseja, installaatioita, keikkoja ja harjoitteita. Todellisuuden tutkimuskeskus pystyttää Esityskompostiin Utopiaverstaan. Verstaassa esitysmateriaalia jalostetaan utooppisiksi työkaluiksi arkikäyttöä varten. Materiaalina käytetään Esityskompostissa pidettäviä esityksiä ja Utooppisen todellisuuden tapahtumia. Seuraavassa Utopiaverstaan ohjelma viikolla 40.

TOINEN ti 2.10. klo 15-16 Toinen-projektissa näyttelijät ovat tutustuneet Ahmediin, joka on muuttanut Helsinkiin vuonna 2009 Bagdadista, Irakista. Tuomisto ja Wikström ovat haastatelleet Ahmedia, ja materiaalikatsauksessa kuullaan, mitä vallilalaisessa yksiössä on puhuttu. LASTEN VALTA ke 3.10. klo 14-16 Lasten valta tutkii lasten kokemusta vallasta ja sitä, millaisen todellisuuden lapset rakentaisivat, jos valta annettaisiin heille. Esityskompostissa lasten kanssa tutkitaan vallan olemusta museossa. Kaikki lapset tervetulleita, aikuisetkin saa ottaa mukaan! RAKKAUDEN MYSTEERIT to 4.10. klo 14-16 Rakkauden mysteerit on esoteerinen koulu, jonka oppilaana voit antautua kauneuden kokemuksen opiskelulle. Koulun opetuksen lähtökohtana on Platonin dialogi Pidot ja siinä esitelty rakkauden filosofia. Esityskompostissa voit tutustua koulun harjoitusmuotoihin käytännössä. UTOPIAKONSULTAATIO pe 5.10. klo 15-17 Utopiakonsultaatio avaa uusia mahdollisuuksia ja näköaloja arkielämän keskelle. Tapahtumassa konsultoimme sekä Esityskompostin tekijöitä että kävijöitä – tule kokemaan itsesi uudesti ja rakentamaan uutta suhdetta taidemuseoon! MUSEUM OF GOODWILL su 7.10. klo 12-14 Tule tekemään aktiivista hyvien tekojen museota! Voit varata henkilökohtaisen ajan tai tulla ryhmän kanssa. Puhumme hyvän tekemisestä tänään ja mietimme, miten voit muuttaa omaa arkeasi hauskemmaksi.