otsake.gif

Tutkimusvastaava: Tuomas Laitinen

Taiteen ja pyhän juuret kietoutuvat toisiinsa erottamattomasti. Aikojen saatossa pyhä on asettunut asumaan uskonnon kehyksen sisään ja taide modernisoituessaan omien rakenteidensa sisään. Postmodernille pyhää ei ollut enää mikään muu kuin se ettei mikään ole pyhää.

Silti elämän perimmäinen merkitys vaivaa meitä yhä. Mikä meille on arvokkainta, kun kirkko, kuningas, monokulttuuri tai isä ei sitä enää määrää, kun hengissäsäilyminen ei enää ole ongelma, kun jokainen hetki on omien elämäntapavalintojemme esitystä? Kuka meidät pelastaa, kun maailma alkaa murtua viihtymisemme painon alla? Onko vielä jotain, joka ei ole kaupan, joka ylittää mahdollisuuksiemme rajat, jota emme voi rikkoa? Tai päinvastoin – onko täällä joku jolle mikään ei ole pyhää?

Esitysten tavoin pyhä valuu sormien lomitse ja jättää näkymättömän jälkensä meihin. Se on niin henkilökohtaista, että jaettuna se vilkkaasti kääntyy tekopyhyydeksi ja jähmettyy rakenteiksi. Se kietoutuu omaan häpäisyynsä. Rajoja rikkova taide tuhoaa niistä syntyvän pyhän, pyhä tuhoaa taiteen rajoittamattoman vapauden, eikä kumpikaan pysy hengissä ilman toista. Luoko taide itsestään uskontoa? Elääkö pyhä vain piilossa ja häviääkö se esitettynä? Vai onko esitysten elinvoima tavoissa joilla niitä pyhitetään? Ovatko pyhät toimitukset esityksiä tai esitykset pyhiä toimituksia? Voiko pyhää esittää?

2010.gif

TOIMINTA

Altistumispaja Torstaisin kello 18-21 järjestetyssä työpajassa altistuttiin pyhyydelle ja sen esityksille. Paja sisälsi harjoitteita, luentoja, keskusteluja ja esitysdemonstraatioita. Paja oli avoin kenelle tahansa.

ESITYKSET

12 etydiä ikuisesta elämästä Teossarja pyrkii löytämään 12 tapaa harjoittaa ikuista elämää. Joka kuukausi läpi vuoden esitetään yksi etydi. Kukin etydi syntyy esitystaiteilija Tuomas Laitisen ja toisen taiteilijan välisestä yhteistyöstä. Etydeistä kootaan vuoden aikana ikuisen elämän harjoitusten käsikirja.

Urbania -the Ultimate Pilgrimage Esitys vie katsojan kierrokselle Helsingin ympäri. Ole tervetullut turistoimaan itsesi. Maaliskuu.

Uskominen Uskominen koostuu sarjasta henkilökohtaisia kohtaamisia oppaan kanssa. Kohtaamiset vaeltavat läpi kaupungin, kehystäen sen uudelleen. Niiden kautta kaupunki piirtyy esiin lukemattomien rituaalien summana. Huhti-, elo- ja marraskuu.

Tutkielma Danten kiirastulesta Kunnianosoitus Dante Alighierin Jumalaisen näytelmän toiselle osalle. Esitys tutkii seitsemää kuolemansyntiä, menneisyydestä puhdistumista ja vimmaista kaipuun tunnetta. Huhti-toukokuu.

Naked/Sacred Esitys alastomuudesta, pyhyydestä ja niiden välisestä suhteesta. Hiljaisuus, alastomuus ja henkinen harjoite. Loka-marraskuu.

Henki Yhdelle katsojalle kerrallaan suunnattu kokemusesitys, jossa esiintyjän ja katsojan välinen etäisyys katoaa. Esiintyjä ja katsojakokija matkaavat yhdessä hengityksen ja sen synnyttämän liikkeen maailmassa jakaen kokemuksen ja vetäen välillä henkeä. Syys-lokakuu.

Pyhäpäivä

* * *

Syskyllä 2010 Todellisuuden tutkimuskeskus muutti ullakkostudioon Punavuorenkadulle.

Vuoden työskentelyä kokoava esityksellinen tapahtuma. Marraskuu.[Category number='-1' method='excerpt' order='desc' id='39' orderby='date']